štvrtok 6. septembra 2012

Ušetrite tuk


Zdravsie vyprazanie: Pri vyprazani obalte maso, zeleninu alebo syr do struhanky z celozrnneho peciva. Je menej tukovejsie a vase jedlo bude vdaka nemu chrumkavejsie.
Nezabudajte pit: Casto si zamiename hlad so smadom. Preto skor ako zacnete jest, vypite pohar vody. Ak vam ani tato finta nepomaha, mame pre vas dalsiu. Ked mate potrebu neustale nieco vyjedat, stiahnite po salatovych uhorkach. 90% z nich totiz tvori voda a obsahuju len 50 kJ n a100 g.
Odsajte mastnotu: Pri vyprazani si pripravte servitky a polozte na ne cerstvo vyprazene jedlo. Papier do seba vsaje vsetku prebytocnu mastnotu a vas organizmus sa tak nezatazi tukom.
Nahradte vajicka: Vajcia v ceste mozete nahradit zmesou 25 g sojovej muky zmiesanej s 50 ml studenej vody. Tak na jednom nepridanom vajicku usetrite 7 g tuku.
Opekajte bez tuku: Pri vareni pouzivajte panvice, ktore maju specialnu vrstvu. Umoznia pripravovat maso ci zeleninu len s par kvapkami oleja. Tak zredukujete prijem tukov na 1 PL o 420 kJ.
Lahke vyvary: Ked uvarite hovadzi ci slepaci vyvar, nechajte ho vychladnut a potom lyzicou pozbierajte navrchu stuhnuty tuk. Vasa polievka bude ovela zdravsia. Ak chcete schudnut, jedavajte zeleninove vyvary pripravene zo sezonnej zeleniny - zasytia a neobsahuju tuk.
Vyuzite silu farieb: Studie dokazali, ze fialova, modra a siva farba brzdia apetit. Preto si jedlo servirujte do tanierov v tychto odtienov.
Lahky dezert: Mate poobede neodolatelnu chut na sladke? Namiesto cokoladoveho pudingu so 7 g tuku a 630 kJ na 100 g si radsej doprajte nizkotucny jogurt s ovocim alebo tvaroh bez tuku.
Pravidelne spavajte: Pokuste sa spavat pravidelne osem hodin. Pretoze pri dostatocnom spanku sa aktivuju hormony, ktore spaluju tuk. Prakticky tak chudnete pocas spanku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára