nedeľa 19. augusta 2012

Ako s kávičkou?

Šálka voňavej kávy môže byť zdraviu prospešná, ak sa pije správne. Výskumy ukázali, že je nápomocná pri riešení matematických problémov, a dokonca sa dá vďaka nej žiť dlhšie. Treba ale rozlišovať "pravú" kávu a rôzne vysokokalorické drinky, ktoré sa ako káva tvária!

Budíček:

Ak ráno potrebujete "nakopnúť" pomocou kofeínu, pite radšej kávu ako kolové nápoje. Káva totiž obsahuje antioxidanty, ktoré sú dobré pre srdce a vďaka nim vyzerá aj pokožka mladšie!

Studená:

Veľa ľadových káv je pripravovaných s veľkým podielom cukru alebo zo zmrzliny. Radšej si preto vyberte jednoduchú ľadovú kávu, ľadové latte s nízkotučným mliekom, je to zdravšie ako hustí kokteil so zmrzlinou a šľahačkou!

Horúca: 

Keďže denne potrebujete asi tri porcie mlieka, môžete ho do tela dostať aj pomocou kávy. Veľké kapučino s odstredeným mliekom je ideálny zdravý drink plná kalcia!  

Kalórie: 

Samotný cukor v káve veľa kalórií nepridáva, zato rôzne príchute áno. Preto stredné karamelové macchiato môže mať viac kalórií ako hamburger!

Správna dávka:

Pre telo dospievajúceho človeka je v poriadku prijať 200 - 300 miligramov kofeínu denne. Preto si dajte pozor, koľko ho denne skonzumujete v káve, čaji či kole! Účinky kofeínu trvajú až štyri hodiny, preto si dajte poslednú kávu aspoň toľko hodín predtým, ako pôjdete spať. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára