utorok 19. marca 2013

Čo zápaly najčastejšie spôsobuje

Najčastejšími typmi zápalu v gynekologických ordináciách sú mykotické zápaly, konkrétne kvasinková mykóza ktorej pôvodcom je telu vlastná baktéria Candida albicans. Pri zmene ph v pošve sa však premnoží. Najviac mykotických nákaz je zaznamenávaných pri užívaní hormonálnych estrogénnych preparátov a v období tehotnosti. Mykotický zápal spôsobený kvasinkami postihuje vonkajší genitál a pošvu a prejavuje sa svrbením, pálením, štípaním a výtokom tvarohovej konzistencie. 
Bakteriálne zápaly si vyžadujú kultivačné vyšetrenie s určením pôvodcu a konkrétnou liečbou. Pri tejto forme zápalu sú najčastejšími príznakmi svrbenie, začervenanie a opuchy sliznice, so zvýšenou citlivosťou na dotyk. Bakteriálneho pôvodcu majú aj tzv. furunkuly, zápaly vlasových vačkov na vonkajších rodidlách, pri ktorých môže zápal preniknúť do hlbších štruktúr podkožia a vytvárať bolestivé a červené zdureniny, na povrchu s hnisavým vrcholom. 
Do skupiny vírusových zápalov patria k najčastejším ochoreniam kondylómy spôsobené papilomavírusmi HPV. Ide o nebolestivé bradavičnaté výrastky. Papilomavírusové infekcie patria k sexuálne prenosným vírusovým ochoreniam. Zvýšený výskyt zaznamenávajú aj herpes vírusy, opary, ktoré sa prejavujú svrbiacim začervenaním, bolesťou, vznikom pľuzgierikov, po prasknutí ktorých sa pridáva druhotná bakteriálna infekcia.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára