nedeľa 2. decembra 2012

Doprajte si banány


Zdroje energie: Banany obsahuju jednoduche sacharidy, ktore poskytuju energiu. Nenachadza sa v nich takmer nijaky cholesterol ani sodik. Tri stredne velke banany dodaju dospelemu cloveku odporucanu davku vitaminu B. Nezanedbatelne je aj zastupenie vitaminu C, B1, B2, E a fosfatov. Glukoza a vitaminy okamzite vstupuju do organizmu a dostavaju ho do stavu pohotovosti. Su tiez bohate na mineraly, najma na draslik, horcik a zelezo.
Hygienicke balenie: Zlte ovocie ma velku vyhodu, ze rastie v supke, ktora vlastne vytvara jeho prirodzene hygienicke balenie. Vdaka tomu su banany hodnotnou potravou pre male deti, pretoze supka ich chrani pred bakteriami a spinou.
Crevne tazkosti: Vo vyznamnom mnozstve ma v bananoch zastupenie pektin - vlaknina dolezita pre srdce a cievy, ktora pomaha ocistovat crevo.
Len dozrete: Mozno ste nevedeli, ze banany s aoberaju uplne zelene a ukladaju sa do chladiacich kontajnerov, ktore spomaluju proces dozrievania. Jest by ste ich mali dozrete, ale nie prezrete. Najviac vitaminov maju banany, ktore dozreli na stromoch. Zial, na Slovensku sa k nim nedostaneme, preto sa musime uspokojit s ich umelo dozretym, ale aj tak chutnym variantom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára