utorok 11. septembra 2012

15 trikov, ako ušetriť tuky


Jedzte najcastejsie, ako je to mozne, cerstve ovocie ako ananas, mango ci papaju. Su bez tuku a obsahuju enzymy, ktore daju vase travenie do pohybu.
Vela pite, najlepsie 2 litre vody denne. Jeden pohar vypite pred kazdym jedlom. Zasyti vas to.
Preco by ste chlieb nemohliá pre zmenu natriet tvarohom alebo horcicou? Na porovnanie 1 PL masla obsahuje 10 g tuku, oproti tomu 1 PL horcice ma len 0,4 g.
Zapecene maso so syrom mozete pripravit aj s mensim mnozstvom tuku: jednoducho nahradte polovicu pouziteho syra struhankou z celozrnnych zemli alebo rozkov. To usetri na porciu priblizne 10 g tuku.
Kaloricke bomby v salatoch: syr, piniove semienka, kocky slaninky a vajicka. Tieto ingrediencie preto pouzivajte striedmo, alebo sa ich uplne vzdajte.
Stavu z peceneho masa alebo zo zeleniny ochucujte radsej smotanou zriedenou napoly s nizkotucnym mliekom, rozmixovanou zeleninou alebo nastruhanymi surovymi zemiakmi.
Jedla pripravujte na pare, dusenim alebo grilovanim. Zadovazte si specialne hrnce a panvice z uslachtilej ocele. Su sice drahsie, ale tato investicia sa vam oplati. Usetrite tak az 90% tuku.
Ak sa nazdavate, ze musli je nizkotucne jedlo, ste na omyle. Niektore zmesi musli obsahuju totiz primesi bohate na tuk oriesky a rozne jadierka. Napriklad 1 PL slnecnicovych jadierok obsahuje 9.8 g tuku, 1 PL struhaneho kokosu 6,3 g tuku. Musli si radsej pripravujte s ovocim, medom alebo s odstredenym nizkotucnym mliekom.
Papier na pecenie zaradte medzi svojich pomocnikov v kuchyni. Pri jeho pouziti nepotrebujete tuk na vymastenie plechu alebo formy.
Vyberajte si chudsie kusky masa.
Pri priprave hydiny, ryb alebo ineho masa odkrajujte mastne kusky, kozu a pri sunkach mastny okraj.
Fritovane alebo vyprazene jedla nechajte poriadne odkvapkat alebo ich polozte na savy papier.
Z vychladnutych polievok alebo omacok odstrante mast usadenu na povrchu.
Na pudingy, kremy ci plnky pouzivajte nizkotucne mliecne produkty a zelatinu.
Torty a kolace ozdobte cerstvym ovocim alebo potrite jogurtom ako smotanovym kremom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára